Mitä koiran kanssa voi harrastaa?

Mitä koiran kanssa voi harrastaa?

Mitä nykyihminen sitten voi harrastaa koiran kanssa? Läheskään kaikki koiranomistajat eivät enää nykyisin harrasta metsästystä eikä metsästäminen enää nykyisin ole yleensä välttämätöntä ravinnon hankkimiseksi. Mitä siis oman koiraystävän kanssa voisi harrastaa? Mahdollisuuksia on lukemattomia! Esittelemme tällä sivulla niistä muutamia. Koiran kanssa harrastaminen voi tuoda elämään aivan uudenlaista sisältöä tarjoten samalla tilaisuuden myös tutustua uusiin ihmisiin – koira on oivallinen puheenaihe ja keskustelun aloittaja siinä vaiheessa, kun haluat tutustua johon kuhun. Aivan turhaan ei monissa elokuvissa ensitapaaminen tapahdu juuri koirapuistossa tai koiraa ulkoilutettaessa!

Lenkkeily

Koira tarvitsee runsaasti liikuntaa ja koiran kanssa lenkkeileminen auttaakin pitämään myös koiranomistajan kunnossa. Lenkkeily tuo hyvää mieltä sekä auttaa huolehtimaan fyysisestä kunnosta. Koiran kanssa lenkkeily voi auttaa myös tutustumaan uusiin ihmisiin – yhteinen harrastus on oiva puheenaihe, josta juttu lähtee helposti liikkeelle. Koirapuistoista on lähtenyt liikkeelle moni romanssi – niin koirien kuin ihmistenkin. Vaihtelun vuoksi kannattaa kokeilla tavallisen lenkkeilyn sijaan myös vaikkapa koiran kanssa hiihtämistä. Jos koira on tottelevainen, voi sen kanssa kokeilla myös pyöräilyä pyörään kiinnitettävän erityisesti tätä tarkoitusta varten suunnitellun laitteen kera. Tämä on hyvä keino saada reipasta liikuntaa.

Agility

Agility on mielenkiintoinen ja haastava harrastus! Siinä koiranohjaaja pyrkii saamaan koiransa erilaisten esteiden läpi tai yli mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi bordercolliet ovat älykkäinä koirina usein erinomaisia agilityradalla.

Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyt ovat monen koiraihmisen mielestä kiva harrastus. Näyttelyissä tapaa helposti muitakin koiraihmisiä, joiden kanssa on mukava vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia. Näyttelyissä on mahdollista myös tutustua erilaisiin koirarotuihin. Jos aiot hankkia perheeseesi rotukoiran, on hyvä idea tutustua erilaisiin rotuihin koiranäyttelyssä ja kysellä niiden omistajilta rodun ominaisuuksista.

Tottelevaisuuskoulutus

Tottelevaisuuskoulutus on harrastus, joka vaatii saumatonta koiran ja omistajan yhteistyötä. Haasteellisuutensa lisäksi harrastus on kovin palkitseva.

Pelastustoiminta

Koiran voi myös kouluttaa erilaisiin pelastustoimiin, jolloin koirasta voi olla todellista hyötyä ja apua tositilanteessa. Koiran voi kouluttaa esimerkiksi etsimään kadonneita ja sen kanssa voi toimia vapaaehtoisena kadonneiden etsijänä. Suomessakin katoaa vuosittain useita ihmisiä, joista osa jää kadoksiin. Omaisille tällainen tilanne on erityisen järkyttävä. Huoli ja epätietoisuus omaisen kohtalosta jäytää omaisten mieltä vielä pitkään katoamisen jälkeen. Esimerkiksi tilanteessa, jossa vanhus katoaa marjametsään tai jossa muistisairas vanhus ei löydäkään omin avuin enää takaisin kotiinsa, voi ihmisen etsintään koulutetusta koirasta olla suurta apua. Tällaisessa tilanteessa ihmisen löytäminen ajoissa voi jopa auttaa pelastamaan kyseisen ihmisen hengen. Tällaisesta toiminnasta myös koiranomistaja saa hyvän mielen.

Eläinsuojelutyö

Koiraharrastus voi ilmetä myös eläintensuojeluna tai eläintensuojelu voi olla osa koiraharrastusta. Eläintensuojelua voi olla esimerkiksi varojen kerääminen luonnonvaraisten koiraeläinten tai hylättyjen lemmikkikoirien suojelua varten. Se voi olla myös vaikkapa paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen avustamista.

Rescue-koiran ottaminen uudeksi perheenjäseneksi voi myös olla vaihtoehto, jota voidaan pitää rotukoiran ottamista eettisempänä valintana. Tällainen rescue-koira todella tarvitsee kodin eikä tällaisen koiran kasvattaminen ole bisnestä, kuten kalliin rotukoiran kasvatustyö saattaa olla. Valitettavasti koiria kasvatetaan myös niin sanotuissa pentutehtaissa ja eräs eläinsuojelutyön muoto voikin olla tällaisen pentutehtailun vastustaminen. Pentutehtailu pyrkii tuottamaan koiria, joita myydään usein vastuullisesti kasvatettuja rotukoiranpentuja edullisemmin. Hälytyskellojen pitäisikin soida siinä vaiheessa, jos rotukoiranpentua ollaan myymässä yllättävän edulliseen hintaan. Tällaista toimintaa ei pitäisi missään tapauksessa tukea, koska pentutehtaissa elävien koirien kasvuolosuhteet ovat yleensä erittäin huonot ja epäinhimilliset. Tällaisen toiminnan tukeminen on epäinhimillistä! Ellei sinulla ole varaa hankkia koiraa luotettavalta ja vastuulliselta kasvattajalta, kannattaa koiranhankintaa siirtää myöhäisempään vaiheeseen. Koiran hankintahinta on nimittäin vielä pieni sijoitus siinä vaiheessa, kun aletaan pohtia koiranhoitoon kuluvaa rahamäärää. Koiran tarvikkeet, ruoka ja eläinlääkärikulut maksavat sen verran, että koiranomistajalla on hyvä olla melkoinen vararahasto tallessa koiran hoitokuluja varten.