Onko koira ihmisen paras ystävä?

Onko koira ihmisen paras ystävä?

Onko koira kaiken edellä kerrotun perusteella sitten todellakin ihmisen paras ystävä kuten niin kovin usein sanotaan? Monet ovat tätä mieltä, vaikka kyseinen sanonta voikin jo vaikuttaa melko kuluneelta. Koiraa pidetään uskollisena ja luotettavana kumppanina, josta voi olla ihmiselle myös konkreettista apua. Ei tiedetä aivan tarkkaan missä ja miten koira ensimmäisen kerran kesyyntyi mutta se tiedetään, että koira on kulkenut ihmisen rinnalla jo ammoisista ajoista lähtien.

Koiran merkityksestä kertovat esimerkiksi Algeriasta löytyneet ikivanhat luolamaalaukset, joissa esiintyy vinttikoirien tapaisia koiria. Koiran merkityksestä ihmiselle kertoo myös se, että koiria on alettu haudata tunkiolle heittämisen sijaan ja että koiria on haudattu myös yhdessä ihmisten kanssa. Viikingit halusivat koiransa mukaansa myös tuonpuoleiseen, jotta ne voisivat vahtia tuonpuoleisessa heidän kotiaan. Tämä jos mikä kertonee siitä, kuinka paljon koiran vahtimiskykyihin luotettiin ja kuinka luotettavina kumppaneina koiria pidettiin.

Osa ihmiskansoista jopa uskoo polveutuvansa koirista ja osassa kansoista naiset imettävät koiria. On jopa esitetty sellainenkin teoria koiran kesyyntymisestä ja kesyttämisestä että nimenomaan naiset olisivat hellyydenpuuskassaan kesyttäneet orpoja tunkioilta löytämiään koiranpentuja. Tällaiset naiset ovat saattaneet menettää lapsensa ja siirtäneet hellyydentunteensa sitten koiranpentuihin. Kaikki, jotka ovat nähneet suloisia ja avuttomia koiranpentuja, voivat hyvinkin uskoa, että tällainen skenaario saattaisi hyvinkin olla totta. Pieni ja avuton koiranpentu vetoaa helposti hellyydentunteisiin ja voisi helposti saada aikaan myötätuntoa.

Koira on monikäyttöinen kumppani


Koirasta on aikojen saatossa ollut runsaasti hyötyä ihmiselle. Se on ollut ihmisen luotettu metsästyskumppani ja se on myös auttanut vartioimaan ihmisten koteja. Se on paimentanut karjaa ja ollut ihmisten seurana niin ylä- kuin alamäissäkin. Tunteepa historia jopa koiria, jotka ovat toimineet luovien ihmisten teosten innoittajina! Hyvin monenlaiset ihmiset pitävät koirista – jopa Hitlerin kerrotaan olleen koiraihminen, joka oli hyvin kiintynyt koiriinsa.

Monelle vanhukselle koira voi olla hyvä kumppani, joka kuuntelee vanhuksen ilot ja surut ja myötäelää vanhuksen arjessa. Yksinäisyys on valitettavan monen vanhuksen kokema tunne. Koira voi auttaa helpottamaan tätä tunnetta.

Koirasta voi vielä nykyäänkin olla hyötyä monessakin mielessä. Koiria käytetään esimerkiksi etsimään kadonneita ihmisiä. Tässä tehtävässä ne voivat auttaa pelastamaan ihmishenkiä. Ne voivat toimia sokeiden opaskoirina tai poliisikoirina tärkeissä tehtävissä. Nykyisin kuitenkin koirien kenties tärkein hyöty ihmiselle on niiden antama seura ja henkinen tuki. Masennus on valitettavan yleistä ja koiran seura voi auttaa masennuksesta kärsivää ihmistä. Koira ei arvostele omistajaansa ja pitää tästä juuri sellaisena kuin on. Koira voi olla masentuneelle ihmiselle ainoa syy nousta aamuisin ylös sängystä ja ainoa syy astua ulos kotiovesta. Koiran seura voi tuoda elämään pienen piristysruiskeen.

Koiraharrastus voi olla myös raakaa bisnestä

Valitettavasti koiria myös kohdellaan huonosti. Niistä on tullut kauppatavaraa ja niillä saatetaan jopa tehdä bisnestä. On alettu jopa puhua koiratehtaista, joissa koiranpentuja tuotetaan rahankiilto silmissä välittämättä koirien elinolosuhteista tai mahdollisista rakenteellisista vioista. Tärkeintä tällaisissa pentutehtaissa on saada myytyä mahdollisimman paljon koiria. Tällainen toiminta on julmaa eikä tällaista pentutehtailua pitäisikään sortua tukemaan missään tilanteessa. Esimerkiksi rescue-koiran ottaminen on huomattavasti eettisempi teko ja tällaisesta rescue-koirasta voikin saada erinomaisen ja elinikäisen ystävän. Jos haluat ostaa rotukoiran, tutustu aina huolellisesti koirasi kasvattajaan ennen ostopäätöksen tekemistä! Älä koskaan osta koiranpentua, jonka emoa et ole nähnyt äläkä koskaan osta koiranpentua epäilyttävistä olosuhteista! Viime aikoina on tullut esiin jopa tapauksia, joissa koiranpentuja on pidetty kerrostaloyhtiön häkkivarastossa. Eläinrakas koiraihminen ei missään tapauksessa tue tällaista toimintaa! Maksamalla pentutehtaassa kasvatetusta pennusta tuet pentutehtaan toimintaa.